Hux Shard Paragraph 55 Building

08

HUX SHARD
Paragraph 55 dwelling of outstanding and innovative design

Location
Near Exeter

Disciplines
Paragraph 55 planning application. 
Architectural design. 
Biodiversity study. 
Carbon negativity study. 
Ecological study. 
Energy generation. 
Future learning resource. 
Passive ventilation. 

Client
Joe Priday

Status
Planning permission granted. 
Under construction. 

PROJECT OVERVIEW

Skip the overview and view the Gallery.

Hux Shard is an inspirational building, designed to be carbon negative, concrete free, manufactured offsite, use local materials, be ecological, complement the landscape and be a long term educational asset.

The project is a truly outstanding and innovative design, helping to raise standards of design more generally in rural areas. Reflecting the highest standards in architecture, the project will significantly enhance its immediate setting and be sensitive to the defining characteristics of the local area.

Squirrel Design and the client have created a dedicated website for this project. It is an amazing resource offering a detailed insight into the planning, design and production of a Paragraph 55 project. As of May 2018 construction has begun. We will report more in our Journal as the project progresses.

GALLERY

Click any image to zoom (mobile phones may not offer a larger view).

Elevations

PROPOSED SOUTH ELEVATION
Based on the final design, the rendering / montage below provides a conceptual view of the southern elevation. The wall panels would be clad externally with zinc, it offers a homogenous finish with crisp corner details.

PROPOSED NORTH ELEVATION
A conceptual view of the northern elevation. Glazing would be triple pane with the supporting framework concealed behind the external cladding to give a frameless feature.

Plan Views

Accurate drawings were produced indicating the position of the rooms, planting scheme, immediate landscaping and the roof layout.

Early Concept

The design team explored fractured wall panels and how they started to form a linear arrangement depicted by the entrance level contour.

Concept Model

The design team needed to fully understand the building. It was agreed to produce a real mockup of the panels which form the overall structure and design statement. We were able to rapidly visualise multiple viewpoints of the building using the ‘actual” 3D scale model.

Inhabiting a Sculpture

In depth concepts were envisioned from an early appreciation of the landscape contour and the proposed building’s crucial relationship with the immediate and distant landscape. Sculptural studies revealed a unique design language that had many practical benefits including building angle and landscape integration, sunlight penetration, planting schemes and energy capture.